Als Ster in bedrijf bieden wij oplossingen voor het bedrijfsleven

Lettergrootte:

09/09/19

Week van de alfabetisering: sterk in je werk!

09/09/19

Week van de alfabetisering: sterk in je werk!

Sterk in je werk: taalontwikkeling door Lions Hoogeveen

In de provincie Drenthe hebben 45.000 mensen moeite met lezen en schrijven. Uit onderzoek blijkt dat laaggeletterdheid een negatief effect heeft op arbeidsmarktparticipatie en de gezondheid. Ook binnen Stark komt laaggeletterdheid en analfabetisme voor. Stark is een leerwerkbedrijf en ontwikkeling van medewerkers staat centraal. We werken aan werknemersvaardigheden, maar we vinden het minstens zo belangrijk te kijken naar wat iemand nodig heeft om persóónlijk te groeien.

 

Vanuit de Lions Hoogeveen is een enthousiaste club taalvrijwilligers opgestaan, die via Het Taalhuis aan Stark is gekoppeld. Eén van die vrijwilligers is Marjolein Gerrits. Een enthousiaste dame die wekelijks aan de Dieselstraat komt om één-op-één te werken aan de taalontwikkeling van medewerkers.

Marjolein vertelt daarover: “Ik vind het ontzettend leuk om te doen. Krijg er zelf ook iedere week opnieuw energie van.” De deelnemers aan wie zij gekoppeld is hebben heel duidelijke doelen en zijn supergemotiveerd. Marjolein begeleidt onder andere een mevrouw wiens dochter in groep 3 van de basisschool zit. “Zij leert nu lezen en schrijven en ik wil haar graag kunnen volgen” zegt de deelneemster daar zelf over. Marjolein knikt begripvol en voegt er aan toe: “Er zijn veel misverstanden over laaggeletterdheid. Volwassen laaggeletterden hebben taal op hun eigen manier in hun leven ingepast. Heel vaak gaat het dus ook over het afleren van dingen die ze zichzelf hebben aangeleerd. Zo zijn we bijvoorbeeld begonnen met het rustig en woord voor woord lezen van een tekst. Omdat ik merkte dat de deelnemers vaak aannames deden zonder ècht te lezen wat er stond. Door de rust te bewaren en het vertrouwen te geven dat je blanco kunt starten met het lezen van een tekst is stap één snel gezet.”

De deelnemers werken graag op de tablet, lekker modern. Marjolein neemt haar tablet iedere week mee en samen oefenen ze op oefenen.nl. Daar kun je zelf een account aanmaken en op je eigen niveau werken aan taalontwikkeling, maar ook andere vaardigheden.

De band die de deelnemer opbouwt met de taalvrijwilliger is heel bepalend voor het succes. “We bespreken vaak even of wat we doen nog leuk en uitdagend is. Ook merk ik dat het enorm helpt als de omgeving van de deelnemer stimuleert en enthousiast is over de resultaten. Het zelfvertrouwen van deelnemers groeit en dat is het mooiste resultaat van mijn aanwezigheid hier” zegt Marjolein.